• Smart Cities

Smart Cities

BDO Digital heeft de ambitie om de belangrijkste en vertrouwde adviseur van de openbare besturen (steden en gemeenten) te worden en hun innovatiepartner te zijn. We staan dan ook volledig achter het initiatief van de Verenigde Naties ‘United for Smart Sustainable Cities’ (U4SSC):

“Een slimme, duurzame stad is een innovatieve stad die gebruikmaakt van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) en andere middelen om de levenskwaliteit, de efficiëntie van de stadsexploitatie en -diensten en het concurrentievermogen te verbeteren. Tegelijkertijd zorgt de stad ervoor dat ze voldoet aan de behoeften van de huidige en toekomstige generaties op economisch, sociaal, milieu- en cultureel vlak.”

U4SSC heeft een reeks internationale KPI’s ontwikkeld om steden een samenhangende, gestandaardiseerde methode te bieden. Zo kunnen we gegevens verzamelen en prestaties en vooruitgang meten om:

  • de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te bereiken;
  • een slimmere stad te worden;
  • een duurzamere stad te worden.

De prestaties van een stad worden in drie dimensies geëvalueerd:

  • Economie
  • Milieu
  • Maatschappij en cultuur

De vooruitgang wordt voor elk van die dimensies afzonderlijk gerapporteerd. Wanneer ze vervolgens samen worden gerapporteerd, bieden ze een holistische kijk op een slimme duurzame stad.

BDO Digital kan u helpen bepalen welke domeinen moeten worden aangepakt om slimme technologieën te implementeren en de manier waarop systemen werken en mensen leven te transformeren.

Een voorbeeld van slimme mobiliteitsexpertise is onze ondersteuning van de vervoersmaatschappij De Lijn voor het programma- en projectbeheer van hun ReTiBo-project. Hierbij werd een nieuw mobiel platform gecreëerd dat het oude ticketing- en bestuurdersysteem vervangt en enerzijds klanten in staat stelt om hun smartcards te registreren, te kopen en te valideren alsook reisinformatie verstrekt, veiligheidsaspecten verbetert, verkeerslichten beïnvloedt en veranderingen coördineert.