• Lean Management

Lean Management

Belgische bedrijven worden geconfronteerd met externe factoren die een sterke impact hebben op hun verkoopcijfers en -groei. Sinds het begin van de crisis merkten we dat bedrijfsleiders de focus vaker leggen op productiviteit en efficiëntie om hun bedrijfsresultaten te waarborgen, maar ook om de veerkracht van het bedrijf structureel te versterken.

Door een cultuur van zelfredzaamheid en ondernemerschap te cultiveren, kan je alle lagen van je organisatie motiveren om voortdurend productiviteit naar een hoger niveau te tillen. Met onze ‘vertical lean’-aanpak passen we ‘lean’-principes toe op een team of specifieke business unit. Deze aanpak garandeert sterke productiviteitsverbeteringen, zowel op korte als lange termijn.

3 ‘lean' efficiëntiemechanismen

Er zijn drie mogelijke oorzaken waardoor bedrijven aan efficiëntie en kwaliteit inboeten. Door de belangrijkste boosdoener te identificeren, kan je preciezer bepalen waar oplossingen de meeste impact zullen hebben.

  • Rompslomp: elimineer activiteiten die geen waarde creëren voor je klanten
  • Variabiliteit: meet teamprestaties en verlaag variabiliteit door effectief prestaties te beheren en best practices te delen.
  • Rigiditeit: creëer een betere match tussen klantenvraag en beschikbare middelen door de capaciteitsplanning en de veelzijdigheid van medewerkers te optimaliseren.

 

 

 

Bouw een organisatie met lean teams uit

Een lean organisatie bestaat uit vier dimensies. Op basis daarvan passen we efficiëntiemechanismen toe om je ‘lean team’ uit te bouwen.

  • Product: luister naar de klant en focus op diensten die waarde creëren
  • Processen: breng het ‘flow’-concept van Lean tot leven door activiteiten zonder toegevoegde waarde en andere rompslomp uit je processen te elimineren of te verminderen.
  • Operationeel beheer: breng de werklast in balans en verhoog individuele en teamprestaties. Slimmer werken verlaagt variabiliteit en rigiditeit.
  • Mens en organisatie: zorg ervoor dat je organisatie en medewerkers de voortdurende verbetering van productiviteit steunen binnen alle ‘lean team’-dimensies.

 

Volg onze vierstapaanpak

Wil je ontdekken wat Lean Management voor jouw organisatie kan betekenen? Aarzel niet om Grégory de Streel of Serge Blumenfrucht te contacteren.