• Data en systeembeveiliging

    Laat jij de voordeur open?

Data en systeembeveiliging

Elke medaille heeft twee kanten. Aan de ene kant word je overspoeld met nieuwe technologie en applicaties en kun je als bedrijf of organisatie onmogelijk achterblijven. Aan de andere kant brengen al die nieuwe technologieën – ‘wireless power’, ‘augmented intelligence’, ‘virtual presence’, ‘behavioural economics’, metaverse, … – nieuwe risico’s met zich mee. En dat weten de malafide hackers maar al te goed.

Iedereen kan het doelwit van een cyberaanval worden. Het leger dat geen e-mails meer kan versturen, het internetverkeer van hogescholen en universiteiten dat plat gaat, MediaMarkt dat slachtoffer wordt van een grootschalige ransomwareaanval, hackers die aan de haal gaan met gegevens van het Rode Kruis. Het zijn slechts enkele recente voorbeelden die de ernst van cyberaanvallen in ons land aantonen.

Word ik ooit gehackt?

In 2020 ontving CERT.be, de operationele dienst van het Centrum voor Cybersecurity België, 7.433 meldingen. Bij bedrijven met 10-49 werknemers ligt de schade rond de 17.000 euro. Voor België lag de hoogste kostprijs van een cyberincident op 800.000 euro, aldus een onderzoek van cyberverzekeraar Hiscox.

En dat is maar het topje van de ijsberg, want terwijl de cybercriminelen hun ‘business’ professionaliseren en cyberaanvallen exponentieel toenemen, blijft het gros van de bedrijven en overheden ter plaatse trappelen met hun cyberbeveiliging.

Laat jij de voordeur open? Of heb je wel degelijk een of meer logische én fysieke veiligheidsloten geplaatst? Of op zijn minst een alarm wanneer iemand probeert in te breken? De vraag luidt immers niet: ‘Word ik ooit gehackt?’, maar wel ‘Wanneer wordt er ook bij mij ingebroken?’

Wendbaar en voorbereid

Besef goed dat hackers alle mogelijke informatie gebruiken die ze kunnen vinden en optimaliseren zo continu hun manier van werken. Ondertussen volgt de beveiliging van het gros van onze bedrijven en overheidsinstanties traag. Wie zijn systemen dus niet continu verbetert, is een vogel voor de kat. Sterker, een doeltreffende beveiliging anticipeert op wat komt. Zelfs al kan niemand met zekerheid voorspellen wat die toekomst brengt. Bovendien moet je almaar sneller je verdedigingsmuren optrekken, worden de aanvallen complexer en richten ze zich op meerdere doelen tegelijk. Een ransomwareaanval of gijzelvirus bijvoorbeeld blokkeert niet alleen de toegang tot je data, maar maakt tegelijk je dienstverlening onmogelijk en dreigt ermee om ‘private’ data openbaar te maken.

Wat is een sterke beveiliging? Goede vraag. Tot voor enkele jaren volstond een sterk paswoord. Vandaag moet(!) je dat paswoord combineren met een multifactor-authenticatie. Geen enkele technologie is waterdicht. Betekent dat dat je je bedrijf nooit helemaal kunt afschermen? Ja, maar wie de technologie juist in stelling brengt, maakt het hackers moeilijk om toe te slaan. Even belangrijk: zorg dat je wendbaar en voorbereid bent om correct te reageren. De race is nooit gelopen, ook al heb je achterstand. Je mag gewoon nooit stoppen met de voorbereiding.

Stap per stap

Innovatieve en toekomstgerichte cybersecurity is klaar voor wat komt. Onze ervaren consultants hebben geen glazen bol, maar werken samen met jouw experten realistische (en haalbare) scenario’s uit richting 2030. Stapsgewijs. Zonder te schieten met een kanon op een mug.

Onze boodschap is duidelijk: net zoals hackers ingenieuzer te werk gaan en hun tactieken veranderen om slachtoffers te blijven misleiden, moeten bedrijven alerter worden en hun mentaliteit wijzigingen. Investeren in technologieën, medewerkers bijscholen en processen uitwerken voor het geval ze toch slachtoffer worden van een cyberaanval.

Gebruik onze expertise als klankbord en op maat van jouw bedrijf of organisatie. Er bestaat immers een heel arsenaal aan oplossingen. Alles tegelijk doen is onhaalbaar. Tijd en middelen zijn vaak beperkt. Bovendien verschillen ook de kostprijs, complexiteit en afgedekte risico’s van de oplossingen sterk van elkaar. Daarom steunen onze experten hun aanpak op een stappenplan met drie maturiteitsniveaus: ‘basis’, ‘goede huisvader’ en ‘best practice’.