• Btw en vrijstelling verzekeringsprestaties

Btw en vrijstelling verzekeringsprestaties

04 april 2016

Op 17 maart 2016 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan in de zaak Aspiro (zaak C-40/15). Deze uitspraak zal wellicht een belangrijke impact hebben op de btw-vrijstelling voor verzekeringsdiensten in België. Het Hof oordeelde dat het afhandelen van verzekeringsclaims door een derde partij die daartoe ingehuurd werd door de verzekeraar, niet kan worden vrijgesteld van btw wanneer deze derde partij niet betrokken was bij het bemiddelen of het sluiten van de verzekeringspolis.
 

De huidige Belgische richtlijnen staan hieromtrent, in tegenstelling tot veel andere EU Lidstaten, een ruime toepassing van de btw-vrijstelling toe, en dus ook wanneer de verzekeringsclaim wordt afgehandeld door een derde partij die niet betrokken was bij het aanbrengen of sluiten van de verzekeringspolis.

Deze ruime toepassing van de btw-vrijstelling werd voorlopig toegestaan in 2007 in afwachting van een nieuwe definitie van financiële en verzekeringsdiensten op een Europees niveau. Aangezien de nieuwe definitie uitblijft (er is immers nog geen voorstel om de EU btw-richtlijn aan te passen), en gelet op de duidelijke uitspraak van het Hof in de zaak Aspiro, verwachten we dat de Belgische btw-vrijstelling inzake verzekeringsdiensten ingeperkt zal worden in de nabije toekomst.
 

Verzekeraars alsook schade afhandelaars moeten rekening houden met de verwachte impact van deze uitspraak (met name extra btw-kost) en de nodige stappen ondernemen om mogelijke problemen te vermijden of beperken.

Contact

Voor vragen over dit onderwerp kunt u steeds terecht bij uw gebruikelijk BDO-aanspreekpunt of door een e-mail te verzenden naar [email protected] ter attentie van een van de leden van het Competence Centre VAT:

  • Erwin Boumans, 02/778.01.00 
  • Pascal Dauw, 09/210.54.10 
  • Kaatje Bondewel, 02/778.01.00 
  • Brigitte Braeckmans, 03/230.58.40