• Sociale flitscontroles in de bouwsector op 30 mei 2017, bereid u tijdig voor!

Sociale flitscontroles in de bouwsector op 30 mei 2017, bereid u tijdig voor!

Saskia Lombaerts , Senior Manager |

09 mei 2017

Sinds enkele jaren voert de sociale inspectie zowel aangekondigde als onaangekondigde controles uit om sociale fraude preventief aan te pakken. De sociale inspectiediensten hebben nu aangekondigd op dinsdag 30 mei 2017 een zogenaamde sociale flitscontrole te houden in de bouwsector. Op die dag houden sociale inspectiediensten in heel het land controles op de werven en in de bedrijven, zonder voorafgaande verwittiging.

Informeer en documenteer

Zorg er dus voor dat u over de nodige documenten beschikt en dat de mensen op de werkvloer goed geïnformeerd zijn. De sociale inspectiedienst kan immers bij eender wie die zich ter plekke bevindt informatie opvragen.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst verspreidt een checklist (http://www.siod.belgie.be/siodsirs/defaultNews.aspx?id=45429) die specifiek van toepassing is voor de bouwsector. De checklist bevat een overzicht van de documenten die de sociaal inspecteur kan opvragen. Daarnaast vindt u ook vragen terug waarop u zich kan voorbereiden.

Opgelet: de sociaal inspecteur kan alle documenten opvragen die hij nodig heeft voor zijn onderzoek en kan dus ook zaken opvragen die niet in deze lijst werden opgenomen.

Vragen?

Heeft u hierbij vragen of wenst u al een eerste preventieve analyse, dan kunt u steeds een beroep doen op onze expertise.

Social Legal Team BDO