• 1 op 6 OCMW's schuldenvrij

1 op 6 OCMW's schuldenvrij

17 december 2018

Analyse BDO: OCMW’s hebben schuldenberg van bijna 2 miljard euro

De Vlaamse OCMW’s hebben een voorlopige schuldenberg van 1,975 miljard euro opgebouwd eind 2017. Ondanks de schuld van bijna 2 miljard euro is het niet meteen slecht nieuws voor de Vlaamse steden en gemeenten die op 1 januari 2019 samensmelten met de OCMW’s. Dat blijkt uit een analyse van advieskantoor BDO. De gemeentebesturen beschikken vanaf januari 2020 over 23 euro extra per inwoner om te investeren zonder zich dieper in de schulden te hoeven steken.

Als we kijken naar de schuldgraad van de OCMW’s het voorbije jaar, doen de Vlaamse steden en gemeenten op het eerste zicht financieel geen goede zaak door te integreren met de OCMW’s. Maar hun financiële situatie zal er vanaf 2020 niet op achteruitgaan. Onze OCMW’s zijn redelijk financieel gezond blijkt uit een analyse van BDO.

“De OCMW’s bouwden het voorbije jaar hun investeringen af met 8% en zagen hun spaarpot in 2017 groeien tot 1,06 miljard euro. De integratie creëert voor de Vlaamse steden en gemeenten ruimte om vanaf januari 2020 extra te investeren in onder andere cultuur, jeugd, sport, wegen en sociale dienstverlening.”
Bert Gijsels, expert lokale besturen bij BDO 

West-Vlaanderen heeft grootste schuldenberg per inwoner, Vlaams-Brabant kleinste

De OCMW’s in de provincie West-Vlaanderen hebben de grootste schuldenberg, met 388 euro per inwoner. De OCMW’s in de provincie Vlaams-Brabant hebben met 186 euro per inwoner het minste schulden. Het OCMW van Herentals heeft de grootste schuldenberg (1.473 euro). 50 OCMW’s hebben geen uitstaande leningschuld. Het gaat onder andere over Wommelgem, Lennik en Kortessem.

 

De OCMW’s brengen met de integratie bijna 2 miljard euro aan openstaande schulden mee voor de Vlaamse steden en gemeenten. Gedeeld door het aantal gemeenten valt dit echter mee. Maar de nieuwe beleidsploegen moeten er wel rekening mee houden als ze hun geconsolideerde meerjarenplan opstellen en budgetteren.”
Bert Gijsels van BDO

145 miljoen euro om te investeren zonder extra schulden

Uit de analyse van de autofinancieringsmarge van de OCMW’s door BDO blijkt nog dat onze OCMW’s behoorlijk financieel gezond zijn. De samensmelting met de OCMW’s levert onze Vlaamse steden en gemeenten een extra 145 miljoen euro op om te investeren zonder daarvoor nieuwe schulden te moeten aangaan. Dat komt neer op 23 euro per Vlaming. Uitschieters zijn de provincie Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant met 24 euro per inwoner. De Limburgse steden en gemeenten krijgen via de OCMW’s 17 euro per inwoner extra in het laatje vanaf 1 januari 2020.

De gemeenten en steden moeten zich niet blindstaren op de schulden van de OCMW’s. De autofinancieringsmarge steeg in 2017 met 4% tot 145 miljoen euro. Die euro’s krijgen de nieuwe bestuursploegen vanaf 2020 bovenop hun bestaande werkingsmiddelen. Dat bedrag kunnen ze investeren zonder nieuwe schulden te hoeven aangaan.”
Bert Gijsels

Vlaming draagt 1,5 euro minder bij aan OCMW’s dan jaar geleden

Als we tot slot naar de gemeentelijke bijdragen en uitgaven voor sociale diensten kijken, blijkt dat er tussen de OCMW’s onderling grote verschillen zijn. Zo betalen Vlamingen via hun gemeente of stad gemiddeld 141,5 euro voor de werking van het OCMW. Dat is 1,5 euro minder dan een jaar geleden. Centrumsteden als Antwerpen en Brugge betalen beduidend meer: Antwerpen zo’n 304 euro per inwoner, Brugge 261 euro per inwoner. Maar centrumsteden geven ook het meeste uit aan sociale diensten.

“Centrumsteden Oostende en Antwerpen geven het meeste uit aan toelagen als kinderopvang of mensen die recht hebben op steun van het OCMW. Beide steden geven gemiddeld 228 euro uit per inwoner. Gemiddeld geven OCMW’s 3 euro meer uit aan sociale diensten dan een jaar geleden.”
Bert Gijsels van BDO

Over de studie
BDO België analyseerde de financiële situatie voor 301 van de 308 Vlaamse OCMW’s. De OCMW’s van As, Essen, Landen, Lede, Schilde, Sint-Truiden en Wellen werden niet meegenomen in de studie. Zij dienden hun financiële cijfers nog niet in op het moment dat BDO de studie uitvoerde (15 november 2018).