• Superkern beslist over nieuwe sociaal economische maatregelen om ondernemingen te ondersteunen tijdens corona crisis

Superkern beslist over nieuwe sociaal economische maatregelen om ondernemingen te ondersteunen tijdens corona crisis

11 juni 2020

De superkern heeft afgelopen week een heel aantal sociaal economische maatregelen goedgekeurd om ondernemingen en hun werknemers een duwtje in de rug te geven. Volgende zaken werden onder andere beslist.

Verlenging van bepaalde maatregelen

De tijdelijke werkloosheid door corona overmacht, het overbruggingsrecht voor zelfstandigen en het coronaouderschapsverlof worden verlengd tot en met eind augustus 2020.

 

Gelijkstelling dagen tijdelijke werkloosheid voor vakantierechten

Dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona worden gelijkgesteld aan ‘dagen normale werkelijke arbeid’ voor de berekening van de duur van de vakantie en van het vakantiegeld.

 

Consumptiecheque

Om de koopkracht te stimuleren, komt er waarschijnlijk een consumptiecheque van 300 euro. Werkgevers kunnen deze cheque toekennen aan werknemers voor de aankoop van goederen en diensten in de horecasector, cultuursector, … De cheque zou 100% aftrekbaar en belastingvrij zijn.

 

Sectoren in moeilijkheden

Sectoren in moeilijkheden, waaronder de horeca, kunnen het overbruggingsrecht voor zelfstandigen en de tijdelijke werkloosheid zelfs inschakelen tot 31/12/2020.