Verlenging bewaar- en verjaringstermijnen
Om een gelijke behandeling tussen btw en directe belastingen te garanderen zullen de volgende termijnen worden gewijzigd:
- de bewaartermijn voor facturen, boeken en andere stukken wordt verlengd van 7 jaar naar 10 jaar;
- de verjaringstermijn ingeval van laattijdige of niet-indiening van btw-aangiften wordt verlengd van 3 jaar naar 4 jaar; en
- de verjaringstermijn voor fraude wordt verlengd van 7 jaar naar 10 jaar.
De wijzigingen van de bovenstaande termijnen zijn van toepassing op de btw die opeisbaar is vanaf 1 januari 2023. De btw die opeisbaar is geworden vóór 1 januari 2023 blijft onderworpen aan de huidige bewaar- en verjaringstermijnen.
Verlaging nalatigheids- en moratoriuminteresten
Om een einde te maken aan het veelvoud van rentevoeten van de nalatigheids- en moratoriuminteresten voor de btw, wordt er voorzien in een uniform tarief dat 4% hoger ligt dan het tarief dat van toepassing is op andere schulden beheerd door de FOD Financiën.
Concreet bedragen de nalatigheidsinteresten (i.e. interesten verschuldigd door de btw-belastingplichtige aan de Belgische Schatkist) voortaan 8% (voor het jaar 2023). Dat is de basisrentevoet van 4%, conform artikel 2, § 2/1, eerste lid, 1° van de wet van 5 mei 1865, vermeerderd met 4%. Indien de basisrentevoet stijgt naar 5%, zullen de nalatigheidsinteresten stijgen naar 9% .
De moratoriuminteresten (i.e. de interesten verschuldigd door de Staat aan een btw-belastingplichtige) zullen systematisch 2% lager zijn dan de toepasselijke nalatigheidsinteresten. Voor het jaar 2023 bedragen de moratoriuminteresten bijgevolg 6%.
Wanneer de administratie niet beschikt over de nodige gegevens om de teruggave of terugbetaling te voldoen, zullen de moratoriuminteresten ook niet worden uitbetaald.
De wijzigingen van de nalatigheids- en moratoriuminteresten treden vanaf 1 januari 2023. Bijgevolg zijn deze tarieven pas van toepassing op de btw die opeisbaar is geworden vanaf 1 januari 2023. De btw die opeisbaar is geworden vóór 1 januari 2023 blijft onderworpen aan de huidige (en hogere) nalatigheids- en moratoriuminteresten.
Mogelijkheid tot opleggen van dwangsommen
Belastingplichtigen die hun verplichtingen tijdens een btw-controle niet nakomen of de uitoefening van de btw-controle belemmeren, kunnen geconfronteerd worden met dwangsommen. Er zal ook een dwangsom kunnen worden opgelegd wanneer het onderzoek uitgevoerd wordt op vraag van een Staat waarmee België btw-inlichtingen uitwisselt.
De mogelijkheid om dwangsommen op te leggen treedt in werking op de 10de dag na de bekendmaking van de nieuwe wet in het Belgisch Staatsblad.
Hoe kunnen wij u helpen?
BDO kan u bijstaan ingeval van een btw-controle. Maar voor het zover komt, kunnen wij uiteraard een btw scan uitvoeren waarbij de btw-behandeling van de voornaamste inkomende en uitgaande transacties worden geëvalueerd.
Contact
Heeft u vragen bij deze nieuwe maatregelen? Onze btw-experten staan ter beschikking voor verdere advisering of assistentie. Stuur een e-mail naar [email protected] ter attentie van een van de leden van het btw-team: