• BDO doet aan energie-accounting samen met scale-up Odot

    Participatie om te hoge energiefacturen te identificeren en optimaliseren

Partnership BDO & Odot

Net zoals onze accountants de boekhouding beheren en hierover adviseren, verdienen ook energiekosten en -contracten permanente opvolging en heronderhandeling. Zeker nu we de afgelopen tijd gezien hebben welke impact dit kan hebben. 
Daarom wil BDO aan energie-accounting doen, via een participatie in het kapitaal van de Antwerpse scale-up Odot, het snelgroeiende digitale energiemanagement-platform dat energiecontracten van bedrijven opvolgt en proactief heronderhandelt. Om zo u te helpen met de meest voordelige én duurzame energiestrategie voor de toekomst.

Odot (odot.be) is een digitaal platform voor bedrijven dat in 2017 opgericht door doorgewinterd energie-expert Chris Elbers. De scale-up kende een pijlsnelle groei en bespaarde zijn klanten de voorbije jaren miljoenen aan energiekosten. 
Odot weet immers perfect hoe energiecontracten zijn opgebouwd, waar de verdoken marges en risico’s zitten, welke administratieve kosten worden aangerekend, hoe de koppeling met de groothandelsprijzen gebeurt en wat de mogelijkheden zijn om te optimaliseren. Het platform, waarop bedrijven via een dashboard alles zelf kunnen volgen, is ook in staat om slimme laadpalen, batterijen en omvormers van zonnepanelen aan te sturen en heeft recent een ‘alarm’ toegevoegd voor piekverbruik om het capaciteitstarief te vermijden.

De juiste energiestrategie voor meer duurzaamheid

Deze kennis van de details van energiecontracten en de proactieve, digitale opvolging zijn dan ook waarin we een grote meerwaarde in zien voor u. Niet alleen om de huidige kosten te drukken maar ook om de toekomstige energiekosten beter in te schatten en aan risicospreiding te kunnen doen. Zo kunnen verrassingen zoals de afgelopen jaren vermeden worden. Ook kunnen we u ontzorgen en begeleiden in de toenemende complexiteit van energiebevoorrading en -beheer en bij de evolutie naar meer duurzaam ondernemen en ESG-rapportering. Dankzij de expertise van Odot, kunnen we u nog beter adviseren met de integratie van bijvoorbeeld laadpaal-infrastructuur, zonnepanelen of windmolenparken.

Slim vergelijken dankzij AI

En dit alles willen we zo proactief mogelijk doen met de hulp van de AI algoritmes van aiGust, de fintech startup die we samen met verschillende sectorgenoten opstartten. In aiGUST verzamelen we geanonimiseerde boekhoudkundige data van bedrijven van verschillende Belgische accountants. Met deze unieke tool kunnen we dankzij artificiële intelligentie bedrijven makkelijk met elkaar vergelijken en analyses en voorspellingen maken op vele parameters. Waaronder bijvoorbeeld energie. Zo kunnen we proactief checken of u te veel betaalt voor uw energie ten opzichte van bedrijven in dezelfde sector, van dezelfde grootte, etc. Op deze manier kunnen we samen onderzoeken hoe dit komt en of we u kunnen helpen dit beter en duurzamer te organiseren. Naast onze eigen expertise, kunnen we nu ook Odot als een gespecialiseerde, innovatieve oplossing aanreiken.