• HC news juni 2017 – Evolueren naar een feedbackcultuur door middel van 360 graden feedback oefeningen
Artikels:

HC news juni 2017 – Evolueren naar een feedbackcultuur door middel van 360 graden feedback oefeningen

19 juni 2017

Meer en meer organisaties proberen hun huidige feedbacksysteem, dat vaak slechts beperkt blijft tot een formeel jaarlijks evaluatiegesprek met de directe leidinggevende, aan te passen en te vervangen door een organisatiecultuur waar continue feedback van niet alleen de leidinggevende, maar ook collega’s, medewerkers en soms zelfs klanten gestimuleerd wordt. Op die manier willen werkgevers tegemoet komen aan de veelgehoorde verzuchting van werknemers dat ze amper of geen feedback krijgen op hun functioneren, wat een negatieve impact heeft op hun betrokkenheid op het werk.

Op heden zien we dat slechts een beperkt aantal organisaties er effectief in slaagt om die overstap volledig te maken. Een continue feedbackcultuur installeren, vraagt namelijk dat iedereen in de organisatie uit zijn/haar comfortzone stapt en leert feedback geven aan mekaar, ongeacht de functie van de ander. Dit staat in schril contrast met het klassieke evaluatiesysteem, waarin feedback geven enkel tot het takenpakket van de directe leidinggevende behoort.

Een interessante tool om werknemers te helpen om uit die comfortzone te komen, is de 360 graden feedback bevraging. Met deze bevraging nodig je collega’s, de leidinggevende en de medewerkers van een persoon uit om (anoniem) input te geven over zijn/haar functioneren. Hierbij kunnen deelnemers aan de vragenlijst niet alleen een score geven, maar ook open feedback formuleren voor de beoordeelde. Gecombineerd met een groepsgesprek achteraf waarin de beoordeelde met (een aantal van) zijn/haar feedbackgevers de resultaten overloopt, vormt dit een sterke, maar voor deelnemers veilige eerste oefening in het geven (en ontvangen) van feedback.