• Mobility week special:
    de fiscaliteit rond duurzame mobiliteit
Artikels:

Mobility week special: de fiscaliteit rond duurzame mobiliteit

18 september 2023

Deze week is het Mobility Week, het jaarlijkse initiatief van de Europese Commissie om duurzame mobiliteit extra onder de aandacht te brengen.

Dé perfecte timing dus om even stil te staan bij de fiscale voordelen van elektrische bedrijfswagens maar zeker ook van alternatieven zoals het mobiliteitsbudget of het ‘cafetariaplan’.

Want duurzame mobiliteit gaat vandaag over veel meer dan enkel bedrijfswagens, het gaat ook gepaard met een algemene shift in mentaliteit.

De bedrijfswagen

De eerste vraag die we onszelf kunnen stellen vanuit een fiscaal perspectief: waarom worden werknemers beloond met een bedrijfswagen?

Om de sterke druk op het inkomen uit arbeid in België te compenseren, introduceerde men de forfaitaire vaststelling van het VAA (Voordeel Alle Aard).

  • In 2023 wordt men vanaf 42 370 EUR bruto belast in de hoogste schijf, d.w.z. 50% (gemeentelijke toeslagen niet meegerekend)

  • Voorbeeld van de terbeschikkingstelling van een dieselvoertuig met een cataloguswaarde van 42.000 euro en een CO2-uitstoot van 140 g: VAA = 4.608 EUR.

  • Kortom, de werkgever verschaft een koopkracht van meer dan 10.000 euro per jaar aan zijn werknemer, die belasting betaalt over 4.608 euro.

Deze formule bestaat sinds 2012 (6/7de van de cataloguswaarde x CO2-coëfficiënt). Maar zelfs daarvoor genereerde het ter beschikking stellen van een auto een aantrekkelijk forfaitair VAA. In 2001 werd dit berekend op basis van fiscale pk en particuliere KMS met een minimum van 5.000 KMS. Zo kan bijvoorbeeld een auto met 11 pk een VAA van 1.512 euro opleveren.

Ondanks dat de Federale Regering de fiscale hervorming recent van tafel veegde, waren alle partijen het eens over de noodzaak om de druk op het inkomen uit arbeid te verminderen.

Zo'n vermindering is moeilijk te halen als men de interessante formule van het VAA verandert, een systeem dat ondertussen al bijna een kwart eeuw bestaat.

De voordelen van de elektrische bedrijfswagen

Met 100% aftrekbaarheid van de vennootschapsbelasting en een minimale CO2-bijdrage zijn de voordelen van een elektrische bedrijfswagen ten opzichte van andere conventionele motorisaties aanzienlijk.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere grote voordelen:

  • Belasting op de inverkeerstelling: 61,50 EUR in Wallonië en vrijstelling in Vlaanderen (vs. progressief tarief afhankelijk van het vermogen, tot 5.000 EUR).

  • Verkeersbelasting: 97,68 EUR in Wallonië (vs. progressief tarief volgens het vermogen).

  • Brandstof: op een paar uitzonderingen na zijn de kosten per km lager bij elektrische aandrijving dan bij diesel of benzine.

  • Onderhoud: de kosten aan een elektrische wagen zijn een heel pak lager dan voor het onderhoud van een thermische wagen.

  • Doorverkoopwaarde: door het toenemende aanbod aan elektrische wagens en de voordelen ervan, zal de vraag naar voertuigen met verbrandingsmotoren alleen maar afnemen. Na verloop van tijd zullen zowel professionals als particulieren hier minder interesse in hebben terwijl de doorverkoopwaarde van elektrische wagens stabiel blijft

Alternatieven: het mobiliteitsbudget en ‘cafetariaplan’

Het mobiliteitsbudget is een belastingsysteem waarmee je je bedrijfswagen kan vervangen door een budget om uit te geven aan groenere alternatieven. Bijv. abonnementen voor openbaar vervoer of een tussenkomst in je huur of lening. Er zijn wel een aantal voorwaarden die de toegang tot de regeling beperken zoals de werkgevers en -werknemersvoorwaarden. Daarnaast zijn er ook nog wat beperkingen op de berekening van het budget.

Een ander alternatief is het ‘flexible income plan’ (cafetariaplan). Als werkgever kan je hiermee je werknemers een zekere mate van flexibiliteit bieden in de samenstelling van hun salarispakket. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een eindejaarsuitkering om te zetten in een fietsleaseregeling. Dit soort initiatieven is voorlopig nog vrij beperkt.

De juridische complexiteit van deze twee mechanismen kan een obstakel zijn maar laat dit je als werkgever zeker niet tegenhouden. Laat je bijstaan door een expert en zoek samen naar mobiliteitsoplossingen die rekening houden met de huidige noden en wensen van je werknemers. Zo kom je tegemoet aan de positieve mentaliteitsverandering die momenteel aan de gang is ten opzichte van deze alternatieven.

Wil je graag meer weten over deze vormen van duurzame mobiliteit?

Neem dan zeker een kijkje in ons e-book ‘Moderne mobiliteit, kwestie van schakelen’ 
 

ONTDEK ONS E-BOOK ROND SLIMME EN DUURZAME MOBILITEIT
 

Vragen over de fiscaliteit rond mobiliteit? Neem gerust contact op met onze Tax-expert Frederik De RooHeb je eerder algemene vragen over de mobiliteit van je organisatie? Dan helpt BDO-mobiliteitsexpert Maxime Chalot je graag verder!