• Global Risk Landscape 2017
Rapporten:

Global Risk Landscape 2017

24 mei 2017

Leven wij in een risicovollere wereld? Volgens 72% van de respondenten die de Global Risk Landscape enquête van BDO invulden, is het antwoord ja. Alhoewel de risicoperceptie in het algemeen daalde ten opzichte van de resultaten van vorig jaar, waar 87% nog JA antwoordde, stellen we ons de vraag of deze daling een juiste weergave is, of m.a.w. zijn de wereldwijde risico’s echt gedaald?

Begin 2017 verzamelde BDO, met de Global Risk Landscape enquête, kwalitatieve inzichten van 500 bedrijfsleiders (C-level) en senior experten uit 55 verschillende landen om te weten te komen wat volgens hen de voornaamste actuele en toekomstige risico’s zijn voor hun bedrijf. De resultaten van de studie van dit jaar tonen de risicoperceptie, op een uniek moment in de tijd, met meer en meer bewijs  dat er regionale gelijkenissen zijn in een geglobaliseerde en permanent verbonden wereld.

Het rapport brengt zowel de bestaande als opkomende risico’s in kaart, met volgende hoofdthema’s:

  • macro-economische en geopolitieke omgeving;
  • disruptieve technologieën;
  • bestuur.

De resultaten van deze enquête zijn nogal verrassend. Vooral omdat we in een context van politieke, sociale en economische onrust zitten met snelle technologische veranderingen die tot de toename van cybersecurity risico’s en gegevensinbreuken leiden, alsook de groei van populistische partijen en de continue wijzigingen op vlak van regelgeving en de snelheid waarmee bekende merken kunnen instorten in een social media tijdperk.

Negen jaar na de wereldwijde financiële crisis blijven bedrijfsleiders heel bezorgd over de mogelijkheid om zich aan te passen aan de stijgende compliance druk.  Zo beschouwt 35% van de respondenten een striktere regelgeving als één van de belangrijkste bedreiging.

Terwijl er zich wereldwijd een striktere regelgeving aandient, denken de respondenten ook dat de toenemende competitie in een tijd van gegevensuitwisseling, disruptie en de opkomst van nieuwe technologieën zowel een risico als een opportuniteit zou kunnen zijn. Bijna alle CEO’s die aan de enquête hebben deelgenomen, stellen dat de risico’s waarop bedrijven het minst voorbereid zijn te maken hebben met het onvermogen om te innoveren en om in te spelen op technologische veranderingen. De winnaars zullen zich onderscheiden van de verliezers door hun vermogen om zich aan te passen, door te investeren in de juiste technologieën en door de juiste gegevens te gebruiken.

Bedrijfsleiders uit EMEA, APAC en Amerika zijn het over het algemeen met elkaar eens dat de groeiende competitie, het regelgevingsrisico en de economische vertraging de top drie zijn van de belangrijkste bedreigingen voor het jaar 2017.