• Compliance en wetgeving

Compliance en wetgeving

Er gaat geen maand voorbij of ergens in de wereld lanceert een nationale of supranationale overheid wel een nieuwe regel waarmee je als bank, verzekeringsinstelling, vermogensbeheerder, betaalprovider of financiële dienstverlener, …  rekening moet houden. Om fraude of witwassen te gaan, de burger te beschermen, duurzaam bankieren te stimuleren, … De regels en wetten vormen zowel een beveiliging als een dam tegen verandering.

Compliant zijn en blijven met die – vaak bijzonder complexe – overvloed aan richtlijnen, wetten en regels is één ding. Er op de hoogte van zijn weer een ander. Het maakt er de uitdaging hoe dan ook niet gemakkelijker op. De opsomming van de dure afkortingen alleen al doet buitenstaanders duizelen: FATCA en CRS, DAC6, IFRS 9 en IFRS 17, PSD2, MiFID II, MiFIR, Basel IV, … Intussen blijft het nieuwe wetgeving en directieven regenen (AMLD V, CROE, DORA, TIBER, ESG, …).

Efficiënte processen als hefboom

Efficiënte, gestroomlijnde processen zijn vitaal om aan de toenemende compliancedruk te voldoen. En geen achterstand op te bouwen. Technologie-oplossingen, zoals RegTech (Regulatory Technology) helpen je om snel en accuraat op de eisen van de nieuwe regelgeving te reageren.

Denk aan FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) of CRS (Common Reporting Standard) die als doel hebben om automatisch informatie tussen landen uit te wisselen om zo de internationale belastingontduiking te vermijden. Dankzij ons wereldwijde netwerk – BDO ondersteunt bedrijven en organisaties in bijna 170 landen – beheersen onze experts de ins en outs van de Europese en wereldwijde compliancevereisten.

Cybercriminaliteit en databescherming – twee speerpunten van de Europese strategie voor operationele veerkracht - zetten de technologische oplossingen zwaar onder druk. Zo legt de Europese Centrale Bank (ECB) de financiële sector, en in het bijzonder de zgn. FMI’s (aanbieders van financiële marktinfrastructuren), een rist verplichtingen op om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit. Raamwerken als NIS, ISO27001 en COBIT komen daar aan tegemoet. Maar de stroomlijning bleef zoek. Daarom lanceerde de ECB de Cyber Resilience Oversight Expectations (CROE) met duidelijke operationele criteria voor alle spelers. Andere Europese raamwerken zijn de Digital Operational Resilience Act (DORA), een standaard op het gebied van ICT-weerbaarheid en risicomanagement, en het Threat Intelligence Based Ethical Red-teaming (TIBER) dat de cybersecurity van de financiële instellingen test.

Kortom, de financiële sector is afhankelijk van geavanceerde spitstechnologie om aan alle vereisten en verplichtingen te kunnen voldoen. En op een veilige manier de markten te bedienen die schaal, consistentie en veerkracht vereisen. Onze ervaren experten kunnen je daarbij helpen en begeleiden.

Transfer pricing

Specifiek op het vlak van transfer pricing kun je de expertise inroepen van ons gespecialiseerd team in België. Geen vakidioten, maar experten die actief luisteren. Met ervaring in tal van sectoren. Mensen die zich – net als jij trouwens – telkens opnieuw de vraag stellen of een idee of advies ook praktisch uitvoerbaar is. Mensen ook die dagelijks in contact zijn met de meer dan 250 transfer pricing-professionals in het internationale BDO-netwerk.

Gerelateerde pagina's