• BDO gaat partnership met Pepperflow aan

BDO gaat partnership met Pepperflow aan

Bert Gijsels, Partner |

23 maart 2021

De coronacrisis zette de wereld volledig op z’n kop. Iedereen heeft de impact van het virus gezien en gevoeld – de een helaas al wat harder dan de andere. Ook in het bedrijfsleven bracht COVID-19 een heuse ommekeer op gang. Aan een ongelofelijk tempo en op ongeziene schaal hebben organisaties zich weten aan te passen aan verplicht thuiswerken. Nu, bijna een jaar later, hebben velen hun ritme gevonden in dit nieuwe normaal. De tijd zal uitwijzen welke zaken permanent hun stempel zullen drukken, ook in de publieke sector. Een ding is alvast zeker: samen staan we zoveel sterker dan alleen. Daarom slaan BDO en Pepperflow de handen in elkaar om samen verder te timmeren aan het lokaal bestuur van morgen.  

Voor welke uitdaging staan lokale besturen?

Met de evaluatie van de BBC-regelgeving in 2018, ligt de nadruk bij de beleidsrapporten minder op het financiële luik van de strategie. Inhoud en financiën worden nu beter tegen elkaar afgewogen, wat de leesbaarheid van het document sterk ten goede komt. Daarnaast zien we een trend van tussentijdse managementrapportages ontstaan. De verplichte septemberrapporten worden aangevuld met een voortgangsrapport per kwartaal. Hierdoor blijft rapporteren geen verplicht nummertje meer, maar verankeren de lokale besturen de PDCA-cyclus in hun dagdagelijkse werking.

Zo komen lokale besturen voor een resem uitdagingen te staan, zoals:

 • Hoge planlast om rapporten op te stellen;
 • Geen actieve bijsturing mogelijk;
 • Geen koppeling tussen de financiële situatie en de doelstellingen van het kader;
 • Lage betrokkenheid bij de organisatie en het bestuur van de beleidsplannen;
 • Geen zicht op de projectvoortgang en de link naar het meerjarenplan;
 • Leidraad organisatiebeheersing is een zoveelste beleidsdocument waar te weinig mee gedaan wordt.

Klassieke softwareleveranciers staan bijgevolg voor een tweeledige uitdaging om lokale besturen te ondersteunen in hun rapportering:

 1. De scope van de rapporten wordt gevoelig groter met meer inhoudelijke toelichting: naast het takenpakket, willen lokale besturen ook de relaties tussen de projecten duidelijk maken. Hierdoor belanden ze bij onderwerpen als organisatiebeheersing, projectbeheersing, indicatoren, etc.
 2. Een ‘one size fits all’-rapport volstaat niet meer: elke stakeholder ontvangt de nodige informatie graag op maat. Naast een bredere scope, zijn er ook meer mogelijkheden vereist om een rapport op te stellen. Rapporteren op maat is dus de boodschap!

Op het snijvlak, tussen inhoudelijk advies en softwareontwikkeling om deze uitdagingen te ondersteunen, hebben BDO en Pepperflow elkaar gevonden.

Een geïntegreerde businessoplossing

Pepperflow is een Nederlandse softwarefirma die slimme, digitale businessoplossingen creëert. Zo ontwierpen ze een geïntegreerd softwarepakket dat inspeelt op de uitdagingen waar lokale besturen vandaag voor staan. Pepperflow laat toe:

 • Uw beleid, projecten, organisatiebeheersing en financiën in één slimme en overzichtelijke SAAS-oplossing te bundelen
 • Gericht de nodige informatie opvragen bij betrokken medewerkers.
 • Informatie in een duidelijke visueel rapport te bundelen, afgestemd op al uw stakeholders (burgers, Raad, CBS, projectleiding, beleidsmedewerkers)

Pepperflow sluit naadloos aan bij het vaste aanbod aan diensten en producten dat u van BDO gewend bent. In combinatie met onze expertise in de publieke sector, kunnen we het lokaal bestuur van morgen een totaaloplossing bieden die de strategische uitvoering, opvolging en rapportering van uw meerjarenplan en deelprojecten ondersteunt. Waar we voordien op planning en financieel beheer focusten, kunt u nu dus ook voor de praktische stappen op ons rekenen.

Met Pepperflow haalt u software in huis die alle rapporteringaspecten ondersteunt. Met BDO kunt u rekenen op een partner die uw organisatie begeleidt doorheen uw groeitraject en klaar staat met advies op maat over alle actuele topics.