• Business is (nog) geen topsport

    Zo scoort ook jouw onderneming op Performance Management

Artikels:

Business is (nog) geen topsport

17 september 2021

In een wereld vol fake news stijgt onzekerheid exponentieel met het ene nieuwtje na het andere. Gefundeerde beslissingen maken die je bedrijf vooruit stuwen was nog nooit zo noodzakelijk en ingewikkeld als nu. Cruciaal dus om als organisatie prioriteiten te stellen en de koers van de feiten zélf te bepalen. Maar hoe doe je dat? Op welke feiten kan je vertrouwen? Waarom is op feiten gebaseerde besluitvorming eigenlijk zo belangrijk? En kan je er beter in worden?

Hoe vlot ondernemingen beslissingen kunnen maken hangt rechtstreeks samen met hun maturiteitsniveau. Dries Van Nieuwenhuyse, expert in strategieformulering en -realisatie en auteur van ‘Fact-Based Decision-Making’ (2020), onderzocht in 2019 in welke mate zo’n 520 ondernemingen in staat zijn om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Van Nieuwenhuyse (2019) bracht daarvoor hun maturiteitsniveau in kaart via een enquête. Maturiteit definieert hij in deze context als “de vaardigheid om een antwoord te bieden aan een veranderende omgeving door middel van Performance Management en management skills”. Het begrip reflecteert daarbij dus niet noodzakelijk de leeftijd of grootte van een organisatie, maar wel de meet- en managementcapaciteiten en hoe geschikt deze zijn om te reageren op veranderingen in de omgeving.

Uit de studie bleek dat het thema van de beslissing, de sector en de grootte van de onderneming en de functie van de beslissingsmaker beïnvloedden hoe matuur een bedrijf was om besluiten te vormen. Van Nieuwenhuyse (2019) stelt daarbij vast dat bedrijven vaak nog niet over voldoende vaardigheden en technologieën beschikken. Meer vorming en bewustzijn van trends en innovatie is dus vereist om opportuniteiten te identificeren voor kruisbestuiving met marktonderzoek en probleem-oplossend denken.

>> Raadpleeg de volledige studie hier.

Ga met EPM aan de slag en transformeer je onderneming

Betere en snellere beslissingen maken doe je niet van de ene op de andere dagen. Tast je daarbij in het donker, dan is Enterprise Performance Management (EPM) een goede start. EPM verwijst naar het algemene taakbeheer van een onderneming en beschrijft de methodes en oplossingen die je hierin kunnen ondersteunen, zoals budgetteren, waardecreatie, consolidatie van resultaten en performantie-analyse. Dankzij duidelijk gedefinieerde KPI’s krijg je inzicht in je verkoopcijfers, algemene bedrijfskosten en je ROI om je prestaties te meten en te analyseren.

EPM gaat bovendien verder dan louter het financiële departement en kan ook toegepast worden in allerlei andere processen waar het begrijpen van data essentieel is om succes te boeken.

Uiteraard sta je hier niet alleen voor. Onze BDO experten ondersteunen je graag!   

Hoe kan BDO mij helpen?

Samen met onze Financial Advisory experten becijfer je je wildste ideeën in een haalbaar plan dat we daarna in een concreet model gieten. Je financiële strategie zetten we om in een sterk businessplan dat fungeert als een gps en de richting van je bedrijf in kaart brengt. Geen holle woorden, wel inzichtelijke cijfers, feiten en kennis. Zo is het doel voor jou én je medewerkers glashelder, wat besluitvorming aanzienlijk bevordert.

>> Ontdek meer over Financial Advisory bij BDO

Daarnaast kan je ook op BDO Digital rekenen voor de implementatie van Oracle Cloud EPM, een cloudsoftware die je organisatie helpt te analyseren, te begrijpen en erover te rapporteren. Oracle Cloud EPM stuurt nauwkeurige, samenhangende plannen doorheen je gehele bedrijf en bereidt je voor op wat komt. De oplossing neemt onzekerheid weg en maakt in de plaats daarvan ruimte voor meer accurate plannen dankzij scenario-modellering, ingebouwde best practices en artificiële intelligentie op een financieel, bedrijfs- en operationeel niveau. Oracle EPM staat bekend voor:

  • Een kortere planningstijd
  • Nauwkeurigere prognoses
  • Diepgaand inzicht in bedrijfsprestaties
  • Automatisering van repetitieve taken

>> Lees meer over onze Oracle Cloud EPM-dienst