• Veilig het internet op met onze tips & tricks
Artikels:

Veilig het internet op met onze tips & tricks

05 februari 2021

Februari is de maand van Safer Internet Day. Daarom vestigen we graag even je aandacht op  veilig gedrag op het web. Aangezien iedereen bijdraagt tot het creëren van een betere online wereld, vind je hieronder enkele tips & tricks, zowel voor professionals en volwassenen als voor ouders en kinderen. Daarnaast leggen wij graag nog even de focus op de veiligheid van de Belgische websites. 

Professionals & volwassenen

 • Het lijkt voor de hand liggend, maar weet dat veilig internetgedrag niet stopt bij de computer. Wees ook voorzichtig wanneer je je smartphone, tablet, smartwatch, … gebruikt.  
 • Zorg ervoor dat je toestellen up-to-date zijn met de laatste software. Deze updates bevatten zowel beveiligings- als functiepatches en zijn bedoeld om de software te herstellen of te verbeteren.
 • Je online gewoonten hebben gevolgen in het echte leven. Die foto van je virtuele meeting die je postte op LinkedIn, waarbij de website zichtbaar is, kan misbruikt worden door een hacker. De (openbare) mededeling op facebook dat je enkele weken op vakantie gaat, maakt het dan weer gemakkelijk voor een inbreker.
 • Maak uitsluitend gebruik van private en vertrouwde netwerken, zoals je thuis- of bedrijfsnetwerk. Daarbij is het gebruik van een sterk en uniek wachtwoord essentieel, zodat buren of toevallige passanten geen controle kunnen krijgen over je netwerk en de persoonlijke gegevens daarbinnen.
 • Ben je niet thuis en wens je gebruik te maken van het internet? Gebruik dan steeds je mobiele data (3G/4G/5G). Vermijd onbeveiligde en/of publieke netwerken, bijvoorbeeld in een koffiebar of winkelstraat.
 • Probeer eens een wachtwoordmanager. Het hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere websites is niet veilig, en steeds een nieuw wachtwoord uitvinden en onthouden is lastig. Een wachtwoordmanager kan hier de perfecte oplossing in bieden: de tool genereert voor jou complexe wachtwoorden, onthoudt ze en vult ze automatisch in waar en wanneer nodig.

Ouders & kinderen

 • Praat met je kinderen over veilig surfen op het internet, kwaadaardige websites en bijvoorbeeld cyberpesten. Hoe vaker je met je kinderen openlijk praat over hun activiteiten op internet, zonder ze zomaar te controleren, hoe makkelijker het voor is om te begrijpen wat ze online zien of horen.
 • Laat je kinderen vertellen over bijvoorbeeld de socialmediaplatformen die ze gebruiken of de nieuwste virale video. Zo onthoud je zelf enkele tips en tricks en kan je tegelijkertijd je kinderen beter leren kennen zonder nodeloos tijd te verliezen met hun surfgedrag stiekem te controleren.
 • Neem de tijd om – samen met je kind - de privacy-instellingen van hun favoriete accounts te bekijken. Zo krijg je samen controle over de foto’s en berichten die gedeeld worden. Uiteraard is het essentieel een gezond evenwicht te bekomen tussen publiek/privaat.
 • Het is normaal dat kinderen niet steeds weten hoe te reageren, zelfs op een online platform. Maak duidelijk dat dat oké is en dat hierover gepraat kan worden met jou als ouder, vrienden of bijvoorbeeld een leraar.

Belgische websites

In dit artikel over veilig gedrag op het internet kunnen we de bedrijfswebsites, die heel wat trafiek genereren en gegevens bezitten, niet links laten liggen. In dat kader heeft BDO een grootschalige webscan uitgevoerd met als doel de zwakheden van deze websites in kaart te brengen. Onze scan legt de nadruk op bedrijven en publieke instellingen binnen België.

Er werden automatisch niet-intrusieve testen uitgevoerd, die vallen onder vier categorieën:

 1. veiligheid bezoeker
 2. configuratie
 3. management interfaces
 4. domein beveiliging.

De scores in België zijn niet uitmuntend. Op sectorniveau springen volgende resultaten in het oog:

 • De publieke sector is de slechtste leerling van de klas. In deze sector merken we op dat 28% van de gerelateerde websites falen op een of meerdere van de hogerisicotesten, terwijl dit gemiddeld gezien maar 18% is.
 • De gezondheidssector bevindt zich ook in het lagere segment, hoewel hier hoofdzakelijk wordt omgegaan met persoonsgegevens
 • De energiesector haalt de beste resultaten, maar ook hier stellen we nog een aantal werkpunten vast.

De resultaten van onze scan kan je hier vrij raadplegen.  https://bdowebscan.eu/.