• NetExpat en de zoektocht naar een oplossing voor internationale boekhouding
Testimonial:

NetExpat en de zoektocht naar een oplossing voor internationale boekhouding

16 juni 2023

BDO staat de hr-dienstverlener en zijn acht juridische entiteiten bij.

NetExpat heeft meer dan 400 klanten en kantoren in 80 landen over de hele wereld. Hierdoor is het dé toonaangevende aanbieder van hr-diensten, met oplossingen voor onder meer het beoordelen, opleiden en coachen van werknemers. Een paar jaar geleden vroeg Alain Verstandig, oprichter en CEO van NetExpat, aan Dirk Vandendaele, Managing Partner Accounting & Reporting bij BDO België, hulp bij de complexe boekhouding van het bedrijf. We vroegen Alain naar het verhaal achter NetExpat en hoe de samenwerking met BDO tot stand is gekomen.

  • Hoe is NetExpat uitgegroeid tot wat het vandaag is?

Alain: “Ik ben 25 jaar geleden, in 1998, met NetExpat begonnen. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door hr, maar heb mijn achtergrond als ingenieur ingezet om ons bedrijf door de jaren heen te laten groeien en uit te breiden. Samen met een fantastisch team verlenen we hr-diensten aan de grootste multinationals in de wereld. We zijn begonnen met een eerste vestiging in België en zijn datzelfde jaar nog uitgebreid naar Parijs en Londen. Hoewel we toen nog een start-up waren, stuitten we al snel op de uitdagingen van multinationale dienstverleners en beseften we dat we die moesten aanpakken.”

  • Op welke boekhoudkundige uitdagingen stuitte je toen precies?

Alain: “Onze klanten zijn vrijwel allemaal internationale werkgevers met minstens 50.000 werknemers. Dit brengt een zekere complexiteit met zich mee voor de boekhouding, vooral door de fiscale verschillen tussen entiteiten op internationaal niveau. Tegenwoordig werken we met acht juridische entiteiten over de hele wereld en hebben we een paar permanente vestigingen in een heleboel tijdzones, gaande van China tot de VS. Je kunt je dus wel voorstellen dat er altijd interessante vragen en tactische zaken opduiken rond boekhouding.”

  • Hoe zijn jullie uiteindelijk bij BDO terechtgekomen?

Alain: “In het begin konden we alleen met kleinere boekhoudkantoren werken. Langzaam maar zeker zijn we erin geslaagd om ons bedrijf te laten groeien en grootser te denken. Op een bepaald moment hadden we dus een groter boekhoudkantoor nodig dat alle acht juridische entiteiten die we vandaag hebben, kon samenbrengen vanuit een internationaal perspectief.

NetExpat is groot genoeg om diensten te verlenen aan grote multinationals over de hele wereld, maar dat betekent niet dat we dezelfde boekhoudsystemen als die bedrijven nodig hebben. Enkele jaren geleden is BDO erbij gekomen om al deze systemen te optimaliseren en samen te brengen. Dit heeft ons een nieuw niveau van comfort en expertise bezorgd.”

  • Welke boekhoudkundige diensten verleent BDO aan NetExpat?

Alain: “BDO integreert de hele financiële logica, de fiscale samenhang en compliance tussen een team van accountants dat we op verschillende locaties hebben. Op sommige locaties staan ze ook in voor onze lokale boekhouding. Momenteel zijn ze ons financiële veiligheidsnet in onze uitbreiding en onze business wereldwijd.”

  • Wat vind je zo leuk aan de samenwerking met BDO?

Alain: “Een toegankelijke en flexibele manier van werken is voor mij bijzonder belangrijk. En dat zijn twee zaken die zeker aanwezig zijn in onze samenwerking met BDO. Ik hou van de manier waarop Dirk en zijn collega’s hyperreactief zijn. Ik moet niet eerst een berg compliancepapieren invullen of lang wachten om advies te krijgen, wat wel het geval is bij andere grote boekhoudkantoren. Daarom hopen we BDO ook te selecteren als ons lokale boekhoudkantoor voor de nieuwe NetExpat-structuur in India.

Ook de flexibiliteit van BDO vind ik een troef. Een eigenschap die tegenwoordig bij veel bedrijven ver te zoeken is. We zijn een uiterst ondernemende, lean organisatie die er geen doekjes om windt en ik werk graag met mensen die op dezelfde manier denken en handelen.”