• De mindset is cruciaal in een agile organisatie
Artikels:

De mindset is cruciaal in een agile organisatie

14 januari 2021

De uitdagingen waar bedrijven vandaag voor staan zijn niet min: versneld digitaliseren, beter inspelen op klantenverwachtingen en tegelijk de rendabiliteit bewaken. Kortom: agile of meer wendbaar worden is de opdracht. BDO begeleidt organisaties om hun teams en werking futureproof te maken. 

De coronacrisis stelt de zaken op scherp: meer dan ooit moeten bedrijven snel inspelen op wat er in de markt gebeurt en nauwlettend toezien op de kosten. Jan De Schepper, executive bestuurder BDO Digital: “De druk ligt hoog. De focus ligt op snel beslissen, kosten optimaliseren en tegelijk je teams gemotiveerd houden. Maar deze periode is ook een momentum om versneld voordeel te halen uit  digitalisering en innovatie. Alleen vergt dat de juiste aanpak en mindset.” “Het fundament om je organisatie agile of meer wendbaar te maken, is om alle complexiteit weg te werken”, vult Pieter-Jan Pattyn, partner bij BDO Advisory aan. “In vele organisaties staan lange beslissingsprocessen en controleprocedures snelle evolutie in de weg. Het komt erop om die hiërarchie en inertie zoveel mogelijk af te bouwen en medewerkers de verantwoordelijkheid te geven om zelf de dingen in handen te nemen, te regelen en te veranderen. Zo kom je veel sneller tot een beter resultaat.”

Actie op meerdere fronten tegelijk

Om als bedrijf te evolueren naar een agile en meer wendbare manier van werken, moet op meerdere fronten tegelijk worden gewerkt. Jan De Schepper ziet drie hefbomen: “Ten eerste is er de aansturing, de governance van de organisatie. We adviseren om die zo eenvoudig mogelijk te maken met een vlakkere structuur, minder obsessie voor controle en met duidelijke beslissingsprocessen. Daarnaast heb je nieuwe rollen en methodes nodig. Een organisatie van cross-functionele teams met alle nodige competenties én voldoende autonomie om nieuwe zaken te ontwikkelen vraagt zowel de juiste methodes als mensen met de juiste skills.” “En tot slot moet de mindset goed zitten in het bedrijf: leidinggevenden moeten het vertrouwen hebben om zaken los te laten en de medewerkers moeten gedreven zijn om samen te werken en nieuwe zaken uit te proberen.”Die mindset is wellicht de cruciale factor. 70% van de programma’s om bedrijven te laten veranderen, mislukken omdat de verandering in cultuur niet goed wordt aangepakt. “Medewerkers in zo’n project betrekken en motiveren, hen ondersteunen om deze nieuwe manier van werken aan te leren, en helpen ontdekken hoe ze er zelf voordeel uit halen, daar geven wij als procesbegeleider enorm veel aandacht aan”, stelt Pieter-Jan Pattyn. “Finaal wil je immers dat een agile organisatie continu blijft veranderen: beter luisteren naar de klant, meer samenwerken over departementen heen, in kleine groepjes werken aan innovatie van producten en diensten. Dat moet de focus worden, ook op de lange termijn.”