• Verticale integratie maakt Beyers Koffie uniek
Testimonial:

Verticale integratie maakt Beyers Koffie uniek

19 juli 2022

Beyers Koffie, de in Puurs-Sint-Amands gevestigde koffiebranderij met wortels die teruggaan tot 1880, is een van de grootste private label koffiebranders in Centraal-Europa. Met vestigingen in Italië, Duitsland en Nederland. “We produceerden als eerste de populaire koffiepads in private label”, vertelt een trotse CFO, Eric Cornelis. Expertise, kwaliteit en duurzaamheid vormen samen het leidmotief dat verticaal doorheen de business wordt geïntegreerd.

De slogan van Beyers Koffie luidt ‘Taking Coffee Further’. Wat betekent dat voor jou persoonlijk?

Eric Cornelis: “De slogan heeft voor mij een tweeledige betekenis. Enerzijds is het een belofte aan onze klanten en meer generiek aan de toekomstige generaties van deze wereld. We willen zorg dragen voor onze planeet en garanderen dat iedereen onze koffie kan blijven drinken. Anderzijds is er het fysieke aspect. Bij Beyers Koffie zijn we volledig verticaal geïntegreerd. Dat betekent concreet dat we de hele keten vanaf de plantages tot eindverwerking beheren, wat vrij uniek is binnen de koffiewereld, letterlijk “further” dan wat andere spelers op de markt kunnen.” 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Momenteel verwerken we zo’n 20.000 ton groene koffie per jaar, maar onze ambitie is om de productie te verdrievoudigen tot 60.000 ton per jaar. Dit is natuurlijk onmogelijk door organische groei alleen, dus staan acquisities vrij hoog op onze agenda.” 

Eén van jullie waarden is ondernemerschap. Hoe vertaalt zich dat binnen jullie organisatie?

“Ondernemerschap zit al in ons DNA vanaf het ontstaan van Beyers Koffie in 1880. We zijn vrij snel om nieuwe dingen op te pikken en blijven graag in beweging. Zo plaatsten we als eerste vacuüm- en padslijnen en bouwden we veel expertise op inzake Nespresso-capsules.  Daarnaast willen we niet enkel koffie produceren en leveren aan onze klanten maar ook, net zoals jullie dat doen, met hen meedenken. Wat zijn hun noden of hoe kunnen we ze beter van dienst zijn? Onze auditor, Ignace Robberechts is een echte sparringpartner, bij wie we uitdagingen analyseren, ideeën en ambities aftoetsen. Op maat van onze schaal, in alle vertrouwen en op een menselijke manier. We spreken dezelfde taal. En Ignace neemt de tijd om echt te luisteren.” 

Wat zijn voor Beyers Koffie de grootste uitdagingen?

Zoals voor veel organisaties en bedrijven gaat er veel aandacht naar de energie-efficiëntie – zeker nu de energiekosten de pan uit swingen. Duurzaamheid staat hoog op onze agenda en dus zoeken we constant naar manieren om met minder energie, meer koffie te branden. Daar zijn we natuurlijk wel al langer mee bezig dan vandaag: sinds 2009 reeds kopen wij uitsluitend elektriciteit van hernieuwbare oorsprong en onze branderij werkt al sinds 2014 CO2-neutraal. Mensen associëren ‘duurzaamheid’ vaak met ‘duurder’, maar vergeten nog vaker de economische én ethische waarde van het duurzaamheidsverhaal. Koffie is een product dat meebeweegt met de wereldeconomie en steeg daardoor ook sterk in prijs. De negatieve impact van coronacrisis speelde daar zeker een rol, maar ook het slechte weer in sommige landen die koffiebonen groeien.”