• Een partnership als gouden leidraad voor een succesvolle integratie
Testimonial:

Een partnership als gouden leidraad voor een succesvolle integratie

25 mei 2023

Naar een eengemaakt beveiligingsbeleid voor Crelan/AXA Bank Belgium

Wim Schuddinck, Director Security bij Crelan is verantwoordelijk voor het toezicht op het volledige security domein bij de integratie van AXA Bank Belgium in Crelan. Om deze migratie tot een goed eind te brengen, werkt hij hiervoor nauw samen met twee externe partners waaronder BDO Belgium. Niet zomaar wat hulp van buitenaf, maar consultants die meedenken met de collega’s van het Crelan-team. Want net dát is volgens Wim zo belangrijk bij een partnership.

Wat is jouw taak bij de integratie van AXA Bank in Crelan?

Wim: “Doorgaans zijn er binnen het beveiligingsdomein van een organisatie drie lijnen van defensie. Mijn team en ik volgen de volledige tweede lijn op bij Crelan en AXA Bank, die bestaat uit drie grote luiken. Eerst en vooral definiëren we welke zaken er nodig zijn zodat alles in lijn is met de risico’s en opgelegde regelgevingen. Daarnaast zijn we ook een ‘centre of excellence’ voor de werknemers binnen Crelan en AXA Bank. Iedereen met vragen over beveiliging, bv. de eerste lijn van de defensie die zorgt voor de effectieve implementatie, kan bij ons terecht. Ten slotte doen wij ook de nodige controles en rapporteringen om ervoor te zorgen dat alles correct geïmplementeerd is qua regelgeving en maturiteit.

Een belangrijke kanttekening bij dit alles: we coveren niet alleen het digitale, IT-luik maar ook alles wat betreft het fysieke beveiligingsaspect van de organisatie. Ook zorgen we ervoor dat onze organisatie maximaal is voorbereid om ook in geval van een incident of crisis, onze diensten maximaal te verzekeren, de zogenaamde ‘operational resilience’.”

Voor welke opdracht(en) werken jullie samen met partners?

Wim: “Een van de grote uitdagingen bij het PMI-project (Project for Migration & Integration) is om een eengemaakt veiligheidsbeleid op te stellen, om naar één manier van werken te gaan binnen onze afdeling. Niet alleen op vlak van policy sets maar ook van tweedelijnsprocedures. Anderzijds is het natuurlijk ook cruciaal dat de rest van de organisatie op de juiste manier integreert op vlak van beveiliging. Voor deze opdracht zijn we op zoek gegaan naar een partner om ons hierin bij te staan.

Daarbovenop werken we ook samen met Steven Cauwenberghs (Partner Risk Advisory, BDO Belgium) en zijn team om onze Business As Usual (BAU) te coördineren. In 2022 vroegen we tevens BDO om ons initiatief rond Business Continuity Management op te volgen en zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Wat betekent een partnership voor jou en waarom is het zo belangrijk voor jou en je team?

Wim: “Een partner moet voldoende voeling hebben met het team van de klant en  je naar een hoger niveau tillen. We waren echt op zoek naar mensen die samen met ons iets willen realiseren. Geen leverancier die zijn diensten aanbiedt maar een partij die onderdeel wordt van je organisatie om dat ‘wij-gevoel’ te creëren. Die gemeenschappelijke drive om een project te doen slagen moet zeker aanwezig zijn: we redden het of we falen, maar we doen het altijd samen.

Hoe verloopt het partnership met BDO Belgium tot nu toe?

Wim: “Momenteel werken we negen maanden samen met Steven en zijn collega’s. Er zijn heel wat tekenen dat het partnership goed zit qua gevoel. Zo namen er bijv. eind vorig jaar ook BDO Belgium collega’s deel aan de Warmathon samen met onze collega’s van Crelan.

Dat wil niet zeggen dat alles zomaar van een leien dakje loopt. Er zijn zoals bij elk project de nodige struggles maar er wordt hard gewerkt door beide teams. Een partnership is tenslotte niet iets vanzelfsprekend, maar er is echt de wil van beide kanten om deze samenwerking te doen slagen.”