• Digitalisering is essentieel om te groeien
Testimonial:

“Digitalisering is essentieel om te groeien”

23 december 2021

Move Intermodal springt samen met BDO aan boord van de digitalisatietrein

Move Intermodal is een Limburgse pionier gespecialiseerd in synchromodaal transport waarbij het verschillende transportmodi flexibel en duurzaam inzet. Zo biedt het bedrijf geïntegreerde vervoersdiensten aan in heel Europa vanuit zijn vestigingen in Genk en Novara, Italië. Om het verloop van de gehele keten te optimaliseren, trok Move Intermodal de kaart van digitalisering. 

Real-time inzicht in transport

“Om transport vlotter te laten verlopen, zowel voor de klant als voor de bestuurders van de voertuigen, is het essentieel om goed te begrijpen hoe de organisatie vandaag verloopt en over welke hindernissen we struikelen. Real-time inzicht in onze processen is dan onmisbaar,” steekt Tomas Tempelaars, Chief eXcellence Officer (CXO) bij Move Intermodal, van wal.

Inzicht in de hele keten is belangrijk om transport efficiënter te maken en sneller in te grijpen wanneer nodig. “We weten dan niet alleen wat er gebeurt, maar ook waarom. Denk maar aan een vrachtwagen die op vaste tijdstippen op laad- en losplaatsen moet aankomen en weer vertrekken. Loopt de chauffeur vertraging op door bijvoorbeeld een file, dan kunnen we de klant daar onmiddellijk van op de hoogte brengen. Tegelijkertijd kunnen we onze andere chauffeurs contacteren om een alternatieve route te nemen. Real-time data is dus een absolute must voor optimaal vervoer”, legt Tomas uit.

Tomas Tempelaars is het hoofd van het ‘Excellence Centre’ van Move Intermodal. Het Centre informeert het personeel over veranderingen, zoals waarom Move de digitale weg in slaat, en hoe die de medewerkers helpen nóg meer uit hun potentieel te halen – of ook wel: te excelleren. “De functietitel CIO (Chief Information Officer) dekte die lading niet voldoende, dus besloot ik er zelf een draai aan te geven”, lacht Tomas. 

Geoptimaliseerd databeheer dankzij BDO Digital

Alle processen stroomlijnen en in een digitaal jasje steken, bleek geen gemakkelijke opdracht. Daarom klopte Move Intermodal in oktober 2020 aan bij BDO Digital voor versterking. Die vonden ze bij Bart Dessent, expert in Transport & Logistiek bij BDO België en bovendien oud-collega van Tomas. 

Tot op heden staat Bart Move Intermodal bij met algemeen IT-advies rond de gebruikte software om samen een helder en uniform planningssysteem te creëren. BDO Digital testte de performantie ervan uitvoerig februari 2021. Enkele maanden later startte het team met het bouwen van een ‘proof of concept’ (POC) voor een datawarehouse. Hierin worden alle data opgeslagen die Move Intermodal rechtstreeks of onrechtstreeks creëert. Denk maar aan gegevens uit de ERP en boordcomputers. Dat laat Move Intermodal toe sneller en inzichtelijkere rapporten te trekken rond het verloop van het transport. BDO voorzag hierbij de nodige training rond concepten zoals data lake/warehouse, datamodellering in Data Vault en dataflows met ETL-tools.

Momenteel werkt BDO Digital op die POC om het datawarehouse volledig op te zetten, inclusief rapportering over KPI’s. Daarnaast zal het team ook de ERP-leverancier van Move Intermodal doorlichten om af te toetsen of die voldoet aan de standaarden van softwareontwikkeling.

Om onze toekomstige groei te waarborgen en op lange termijn in de transport- en logistieksector te blijven evolueren, draagt BDO bij aan het uitdagen van onze digitale transformatie.” – Tomas Tempelaars, CXO bij Move Intermodal

Daarom koos Move Intermodal voor BDO

“Dat de transport- en logistieksector moet inzetten op digitale transformatie, is een publiek geheim. Daarvoor heb je een goede sectorervaring nodig, en ook digitale kennis. BDO combineert die twee domeinen als geen ander en daagt ons uit om het onderste uit de kan te halen”, aldus Tomas. “De proactiviteit en het gemak waarmee we met BDO kunnen sparren, helpt ons snel te schakelen en sneller beslissingen te nemen. Het team staat zowel letterlijk als figuurlijk dichtbij, wat heel prettig samenwerken is. BDO blijft dus nog wel een tijdje aan boord.” 

BDO biedt de juiste combinatie aan uitgebreide sectorervaring en digitale kennis om snel te kunnen schakelen.” – Tomas Tempelaars, CXO bij Move Intermodal

BDO-diensten bij Move Intermodal 

  • Performantieanalyse 
  • Opzet datawarehouse & training
  • Stroomlijnen ICT-processen 
  • Doorlichting ERP leverancier
  • Lean implementatie & change management

Meer weten over datamanagement?

Download hier onze whitepaper over datamanagement.