• Eric Banden

    "Efficiënter en klantgerichter dankzij digitalisering en automatisering."

Testimonial:

Eric Banden: efficiënter en klantgerichter dankzij digitalisering en automatisering

21 november 2022

Wie zijn bedrijf futureproof en aantrekkelijk wil houden, moet mee met de digitalisering en automatisering. Dat weet ook Koen Lambrechts, derde generatie en huidig bestuurder van familiebedrijf Eric Banden, een gevestigde waarde en sterke lokale speler op vlak van wagenonderhoud in Hasselt en omstreken.

Hoe proberen jullie aantrekkelijk te zijn en te blijven voor klanten?

Koen: “Onze ambitie is om een ‘one-stop shop’ te worden voor alles wat met onderhoud van je auto heeft te maken. We kunnen die ambitie op verschillende manieren invullen. Vroeger waren we een bandencentrale pur sang, vandaag willen we onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen en vooral hun veiligheid op de weg en in de auto verzekeren.
 

Wat bedoel je concreet?

Koen: “We bieden een ‘1-uur’-service, dat wil zeggen dat klanten die op afspraak een bandenwissel willen doorvoeren, binnen het uur terug veilig op weg zijn. Dankzij die snelle service in combinatie met de expertise van onze technici maken we het verschil in de hyperconcurrentiële markt van de grote autodealers. Daarnaast speelt ook comfort een belangrijke rol in onze strategie. Een aangename wachtruimte en een nieuwe werkplaats versterken onze positieve uitstraling en employer branding, zowel naar de klanten toe als naar potentiële medewerkers.”

Ook de autosector krijgt af te rekenen met de ‘war for talent’. Wat zijn jullie troeven om nieuw talent aan te werven en te binden?

Koen: “Het wordt inderdaad steeds moeilijker om technische vaklui te vinden en aan onze organisatie te binden. Onze business kent natuurlijk piek- en dalperiodes, bijvoorbeeld in de overgang van winter naar zomer (en omgekeerd) wanneer de bandenwissels moeten worden uitgevoerd. In dalmomenten kun je uiteraard niet zomaar medewerkers technisch werkloos zetten. Daarbovenop is banden vervangen en auto’s herstellen een harde, niet te onderschatten job. Daarom laten we onze medewerkers zo ergonomisch mogelijk werken. Onder andere door een machine die een band volautomatisch demonteert en zo de handenarbeid van de medewerkers aanzienlijk verlicht.”

Hoe verwerken jullie alle data en administratie die bij het onderhoud komen kijken?

Koen: “Momenteel gebruiken we verschillende losstaande softwarepakketten voor onze boekhouding, afspraakapplicatie en opslag van de klantendata (type auto, onderhoudshistoriek…). De grote uitdaging bestaat erin om die vrijstaande toepassingen, ondanks hun complexiteit, te integreren in één suite. En zo kwam BDO in beeld. Hun experten begeleidden ons bij de implementatie van ‘Robotic Process Automation’ (RPA) om waar zinvol de processen te automatiseren en te vereenvoudigen. Doel is om hierna zoveel mogelijk manuele, repetitieve taken van onze medewerkers te automatiseren. Zo krijgen ze meer tijd om nog beter te focussen op de klantenbehoeften en -service en proactief mee te denken. Wat ons nog aantrekkelijker en concurrentiëler positioneert in de markt.”
 

Benieuwd hoe jouw organisatie nog efficiënter en klantgerichter kan functioneren dankzij digitalisering en RPA’s? Neem dan contact op met Walter Vanherle, Partner bij BDO Digital.