• Een charter als fundament voor een goed functionerend familiebedrijf
Testimonial:

Een charter als fundament voor een goed functionerend familiebedrijf

24 mei 2022

BDO begeleidt Lighthouse Invest naar volgende generatie

Jan

Al vier generaties zit ondernemen in het bloed van de familie De Jonckheere. Wat begin jaren 30 begon als een kruidenierswinkeltje is anno 2022 uitgegroeid tot een bloeiende immobiliën- en horecabusiness aan de kustlijn van Nieuwpoort-Bad. Vandaag staat het familiebedrijf op de drempel van een nieuwe fase in zijn lange geschiedenis. De volgende generatie bestuurders staat klaar om het roer in handen te nemen. BDO helpt die overgang in goede banen leiden met een familiecharter. 

Vier generaties ondernemingszin

Vandaag telt het patrimonium van Lighthouse Invest twee restaurants op de zeedijk van Nieuwpoort-Bad, een hotel en een nieuw project The CORNR Hotel. Met dat project herrijst een viersterrenhotel op de grond waar de overgrootmoeder van Koen De Jonckheere begin jaren 30 van vorige eeuw haar kruidenierswinkeltje Chez Marthe begon. Koen is de vierde generatie en huidig financieel bestuurder. “De winkel werd een hotel waar ik als kind vaak over de vloer kwam bij mijn oom-uitbater. Hoewel het zakendoen mij wel prikkelde, was het nooit mijn doel om in de zaak te stappen.”

Lighthouse Invest doet al jaren een beroep op BDO voor zijn fiscale en boekhoudkundige ondersteuning. Maar zoals dat bij veel familiebedrijven gaat, werd de management- en bestuursorganisatie generatie na generatie complexer. Dankzij de ‘Masterclass NextGen - Klaar voor een rol in het familiebedrijf?’ van BDO Partner Jan Oosterlinck kreeg de familie De Jonckheere een beter inzicht in hoe de verschillende partijen en actoren binnen een familiebedrijf kunnen worden gestructureerd. Geen overbodige luxe voor Lighthouse Invest. Van een familiebedrijf met één bestuurder aan het hoofd evolueerde de onderneming de voorbije decennia naar een structuur met meerdere kapiteins en aandeelhouders. De standpunten op één lijn krijgen en houden was lang niet meer zo evident als vroeger, maar daarom niet minder noodzakelijk. 

Ook voor Koen persoonlijk was de Masterclass een waardevolle eyeopener: “Topics zoals de psychologie van zakendoen met familieleden of de complexe fiscale en juridische systemen werden duidelijk in kaart gebracht.” Even leerrijk en inspirerend waren de getuigenissen en best practices van collega-familiebedrijven die voor een gelijkaardige generatiewissel stonden. 

“De BDO ‘Masterclass NextGen’ bracht nieuwe inzichten en hands-on informatie.” - Koen De Jonckheere, financieel manager Lighthouse Invest

Familiecharter en periodieke kennisoverdracht 

Voor familiebedrijven is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen enerzijds de actieve aandeelhouders die nauw betrokken zijn bij het bedrijf, en anderzijds de passieve aandeelhouders. Elke aandeelhouder heeft daarbij zijn eigen waarden, met zijn eigen rechten en plichten. Om die verhouding binnen de familie en de algemene werking van het bedrijf beter te structureren, startte Lighthouse Invest een traject op om een familiecharter uit te werken. BDO nam hier de rol van neutrale derde op zich om zo op een onafhankelijke manier de situatie te analyseren en te bemiddelen tussen de verschillende actoren binnen de familie met hun specifieke belangen. Een rol die sterk werd gewaardeerd bij discussies rond gevoelige, vaak persoonlijke kwesties. 

Bovendien kon de kennis- en informatieoverdracht naar de aanstormende generatie nog beter en toekomstgerichter worden gestructureerd. “Doel is dat op aandeelhoudersvergaderingen enkel de topics die op de agenda staan worden behandeld”, illustreert Koen. “Vandaag wordt die agenda nog te vaak doorkruist met individuele punten.” Op termijn moet dat ook uitmonden in een stabieler en meer periodiek opvolgingssysteem. “Wat voor mij vanzelfsprekend is binnen het bedrijf is dat voor de jongere generatie vaak nog helemaal niet”, zegt Yves De Jonckheere die als oom van Koen de bestuurdersfakkel doorgeeft. 

“De neutrale rol van BDO was bijzonder waardevol bij discussies rond gevoelige, vaak persoonlijke kwesties.” - Koen De Jonckheere, financieel manager Lighthouse Invest

Ambities Lighthouse Invest en de rol van BDO

Op termijn mikt Lighthouse Invest op een stevige groei van zijn horeca- en immoactiviteiten. Vooral op immovlak is er nood aan meer diversiteit, zowel inzake geografische spreiding als in type projecten. Voor de werking en structurering binnen het familiebedrijf hoopt Koen “dat wanneer het familiecharter af is, afspraken beter geformaliseerd worden en er meer structuur ingebouwd wordt in de werking waardoor de aandeelhouders eenduidig begrijpen wat de doelstellingen zijn en wat van hen wordt verwacht.” 

Over de samenwerking met BDO spreken Koen en Yves enkel met lof: “Het multidisciplinaire maatwerk gecombineerd met de expertise en de persoonlijke, pragmatische aanpak zijn mooie troeven. Ze hebben onze keuze voor BDO alleen maar versterkt.” In juni 2022 staat de opening van het nieuwe CORNR Hotel op de planning. Een viersterrenhotel in een modern gebouw voorzien van alle faciliteiten met als doel een uitstekende service en klantvriendelijkheid bieden om zorgeloos te kunnen genieten.

Je zoekt advies op maat voor de transitie van jouw familiebedrijf?

Nood aan een onafhankelijke, neutrale derde? Neem dan contact op met BDO Partner Jan Oosterlinck.