• Van consument tot koe

    Royal A-ware maakt van België haar tweede thuismarkt

Testimonial:

Van consument tot koe: Royal A-ware maakt van België haar tweede thuismarkt

13 september 2022

Na verschillende overnames de voorbije jaren zet het oer-Hollandse familiebedrijf Royal A-ware zijn uitbreiding in België verder. Met de overname van zuivelbedrijven de Hollebeekhoeve (Kruibeke)  in april en Olympia (Herne) in augustus 2022 versterkt het kaas- en zuivelbedrijf haar positie op de Belgische markt. CFO Antonio Rodriguez vertelt ons meer over de ambities en belangen van het familiebedrijf en hoe de samenwerking met BDO Belgium hun groei ondersteunt.

Waar staat de wieg van Royal A-ware en wat is jullie corebusiness?

Antonio: “Royal A-ware ontstond in 2010 uit de fusie van twee Nederlandse familiebedrijven. Onze corebusiness focust op twee activiteiten, enerzijds de zuivelproductie en anderzijds het agrarisch transport. Bij beide hechten we veel belang aan onze relatie met de melkveehouders en -leveranciers. Vertrouwen is de basis voor een win-winverhaal, maar daar hoef ik BDO niet van te overtuigen. We zijn ondertussen al een aantal jaar actief in België. Zo kochten we in 2015 de roomfabriek La Concorde (Merchtem) en eind 2021, met hands-on ondersteuning van BDO Legal, een melkpoederfabriek van FrieslandCampina (Aalter). Het is onze ambitie om verder te internationaliseren en om van België een tweede thuismarkt te maken.”

Een ambitie met veel uitdagingen?

Antonio: “De grootste uitdagingen zijn momenteel, zoals voor zoveel bedrijven, de sterk stijgende grondstof- en energieprijzen maar daarnaast ook de druk op melkproductie en uiteraard de klimaatdoelstellingen, die we niet alleen moeten, maar ook willen steunen. Internationaliseren brengt bovendien heel specifieke uitdagingen met zich mee. Daarom doen we een beroep op de expertise van BDO. Bij het multidisciplinaire team van BDO kunnen we steeds terecht om een antwoord te vinden op de diverse vraagstukken waarmee we geconfronteerd worden. Zo begeleidden ze ons onder andere nog recent bij de due diligence, onderhandeling en uitwerking van de transactiedocumentatie in het kader van onze overname van het zuivelbedrijf Olympia (Herne).” 

Op wat stoelt het succes van een overname zoals die van Olympia?

Antonio: “We zijn een familiebedrijf, dat betekent dat onze aandeelhouders op lange termijn denken. Bij de overname van een familiebedrijf, zoals Olympia, ontstaat er een heel specifieke, hands-on dynamiek. Vertrouwen en continuïteit spelen tijdens het volledige proces een cruciale rol. Bij de koper moet er vertrouwen zijn dat je een goede, gezonde onderneming overneemt terwijl de verkoper wil dat het familiebedrijf in goede handen komt. Dat vertrouwen en de pragmatische benadering voelen en ervaren we ook in de samenwerking met BDO. We zitten met andere woorden op dezelfde golflengte.” 

Bij een overname komt meer kijken dan alleen waarde, prijs en kwaliteit?

Antonio: “Een onderneming overnemen is één ding, maar van even grote waarde voor ons is de toegang tot grondstoffen en de relatie met de leveranciers die samenwerken met Olympia. Wij zijn van nature geen kopers van bedrijven. Maar het is in de huidige markt noodzakelijk als je wilt internationaliseren. Het is onze businessstrategie om actief te zijn in de hele keten, van consument tot koe. En dat maakt internationaliseren extra complex.”

Royal A-ware differentieert zich door de klant centraal te stellen en de hele keten verticaal van boven naar onder te integreren en te beheren? 

Antonio: “Klopt. Binnen de agrarische wereld zijn onze stijl en aanpak vrij uniek. Er zijn nog bedrijven die de hele keten beheren, maar meestal vertrekken ze vanuit het basisproduct, bv. melk, en bouwen ze daar hun servicemodel verder op uit. De keten verticaal van boven naar onder beheren, van eindklant tot grondstof komt veel minder voor. Dat is net onze kern en kracht. Wij geloven al heel lang en sterk in klantenservice van Z tot A. Het begint bij ons altijd met de vraag van de klant, het eventuele concept dat daarbij ontwikkeld moet worden, bv. een eigen melkstroom, en dat vertalen we dan terug tot aan het boerenerf om zo de waarde van de melk te optimaliseren.”