• IFRS

  “Mijn bedrijf staat niet genoteerd op de beurs.
  En toch ontvang ik overal signalen om onze
  boekhouding over te schakelen op de IFRS-normen.”

IFRS

Onze specialisten weten uit ervaring wat de pro’s en contra’s zijn om over te stappen van de Belgische GAAP-regels naar de nieuwe Europese IFRS-normen (International Financial Reporting Standards) – sinds 2005 verplicht voor beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie. Ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven of kmo’s bieden de nieuwe normen specifieke voordelen. Op voorwaarde natuurlijk dat de kosten – administratie, maar ook 'kosten' van meer openheid richting concurrenten – niet opwegen tegen de baten. Reden te meer om samen de oefening maken.

Weet alvast dat wie IFRS toepast, zich bij banken en potentiële overnemers profileert als een modern bedrijf dat zijn financiële verslaggeving ernstig neemt. Telt uw onderneming vestigingen in meerdere landen? Dan is het meegenomen als ze allemaal dezelfde jaarrekeninggrondslagen toepassen. Als uw overnames op hun beurt ook IFRS gebruiken… dan voegt u ze vlot in het rapportagesysteem van de groep in.

Uw bedrijf volgt al de IFRS-normen? Dan nog staan onze experts klaar om u te helpen bij uiterst complexe transacties en operaties. Van het voorbereidend onderzoek inzake heel specifieke issues tot het inwijden van uw raad van bestuur in de IFRS-cultuur.


Op maat, pragmatisch en internationaal

Overschakelen op IFRS doet u natuurlijk niet met één vingerknip. De multidisciplinaire teams van BDO ontwikkelden een robuuste, maar pragmatische methode die we flexibel en in stapjes uitrollen op maat van uw onderneming en slagkracht. Zo brengen we het proces in kaart en helpen we concreet bij het vastleggen van:

 • de IFRS-waarderingsregels;
 • de IFRS-rapporteringsbundels;
 • en de presentatie van de financiële staten.

Om alles nog vlotter te laten lopen, ontwierpen onze specialisten een aantal tools waarop uw finance-team zich kan baseren, zoals:

 • een voorbeeld IFRS-jaarrekening;
 • een voorbeeld IFRS-‘accounting manual’.

U ziet het. We werken niet met kant-en-klare adviezen. Wel op basis van een grondige analyse van de do’s-and-don’ts, de obstakels binnen uw bedrijf en de impact op uw KPI’s. Dankzij ons Europees netwerk kunnen we IFRS in lijn met uw financiële strategie uitrollen in al uw vestigingen. Kennisoverdracht primeert zodat uw finance-afdeling(en) autonoom verder kan. Waardoor we onszelf op termijn overbodig maken – alleen als u dat wilt uiteraard.