• Aan een duurzame toekomst moet je vandaag al timmeren om morgen het verschil te kunnen maken
Testimonial:

“Aan een duurzame toekomst moet je vandaag al timmeren om morgen het verschil te kunnen maken”

23 december 2021

Plastiflex stelt met BDO een ambitieuze duurzaamheidsvisie op 

Tegen 2023 moeten bedrijven jaarlijks een rapport opstellen met  hun duurzaamheidsdoelstellingen en de impact van hun activiteiten op milieu en de levenskwaliteit. Plastiflex Group nv, producent van flexibele slangen, poneerde de ambitieuze duurzaamheidsvisie om volledig circulair te produceren. Het bedrijf sloeg de handen in elkaar met BDO en zo ontstond een heus Sustainability Transition Programme. 

 

Plastic heeft het laatste decennium niet bepaald een goede reputatie opgebouwd. De media overspoelen ons regelmatig met gruwelijke beelden van de schade die plastic aanricht in onder andere de oceanen. Toch is plastic in se geen slecht product meent Piet Gruwez, CEO bij Plastiflex: “De druk op het plasticgebruik ligt voornamelijk op plastic voor eenmalig gebruik in de verpakkingssector. Daar stijgt de nood exponentieel om duurzame alternatieven te creëren die de afvalberg helpen verkleinen. In Duitsland is het bijvoorbeeld al vanaf 2025 verplicht dat PET-verpakkingen uit minimum 30% gerecycleerd plastic bestaan.” 

“Plastiflex streeft ernaar de meest duurzame producent van flexibele slangen te zijn door op termijn volledig circulair te werken.” – Piet Gruwez, CEO bij Plastiflex Group nv

Piet verwacht dat die verplichtingen op termijn ook zullen overwaaien naar de markten waarvoor Plastiflex slangen levert: “Vandaag is er nog weinig druk vanuit onze klanten. Plastiflex produceert onder andere slangen voor stofzuigers of wasmachine en zulke apparaten gaan erg lang mee. Toch willen wij nu al stappen zetten. Wanneer de nieuwe Europese wetgeving rond de bekendmaking van niet-financiële informatie dan in voege treedt in 2023, is ons bedrijf niet alleen klaar om op een correcte manier te rapporteren, maar hebben we meteen ook al een resem innovatieve producten die we onze klanten kunnen aanbieden.” 

“Door nu al aan onze duurzaamheidsvisie te werken, zijn we tegen 2023 klaar om de marktdisruptie op te vangen met een resem innovatieve producten.” – Piet Gruwez, CEO bij Plastiflex Group nv

Pragmatisch, enthousiast, efficiënt

Om die duurzaamheidsvisie vorm te geven, stelde Plastiflex een Sustainability Officer aan. Zijn taak bestaat er voornamelijk in om een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen en de initiatieven effectief in de praktijk te brengen. De nood aan een objectieve analyse door gespecialiseerde ESG consultants bleef echter. Daarom besloot Piet Gruwez een beroep te doen op de Sustainability Advisors van BDO. “Tussen een drietal kandidaat-partijen overtuigde het professionalisme, het enthousiasme en de pitch van BDO ons het meest,” licht hij toe. 

Het team onder leiding van Tessy Martens, Senior Advisor bij BDO Digital, en Bart Dessent, expert Transport & Logistics, was voor Piet een excellente keuze: “Ik ben aangenaam verrast door de passie van de BDO consultants. Het team is een uitstekende blend van wat meer ervaren professionals met uitgebreide sectorervaring en jongere leden met een frisse insteek. Steeds konden we rekenen op hun pragmatische en gedisciplineerde manier van werken. Ondanks de soms erg strakke deadlines, personeel dat op reis was of kalenders die weinig marge toelieten, slaagden de experts er steeds in binnen de afgesproken tijdsspanne op te leveren. Dat is erg prettig samenwerken.” 

Het Sustainability-team van BDO hielp Plastiflex KPI’s opstellen en meten. Zo keek BDO bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om het afvalwater te verminderen. Piet zelf pleit al jarenlang voor het gebruik van gerecycleerd plastic om uiteindelijk volledig circulair slangen te produceren. “Plastiflex wil de beste en meest duurzame producent zijn van flexibele slangen. We willen dan ook actief meewerken aan de transitie naar het gebruik van duurzamere materialen. ‘Virgin resins’, waarbij er telkens opnieuw aardolie uit de planeet wordt onttrokken en omgezet in plastic hars, putten de grondstoffen veel te snel uit. Naast ons water- en elektriciteitsverbruik te verminderen kijken we dus ook om afvalmateriaal te recycleren en opnieuw te gebruiken voor nieuwe slangen. Zo verlagen we gevoelig de CO2-uitstoot, met als einddoel een gesloten circuit te creëren,” kijkt Piet ambitieus vooruit. 

“Het BDO-team is een uitstekende blend van wat meer ervaren professionals met uitgebreide sectorervaring en jongere leden met een frisse insteek. Hun pragmatische en enthousiaste aanpak zorgt voor een fijne en efficiënte samenwerking.” – Piet Gruwez, CEO bij Plastiflex Group nv

Duurzaamheid is meer dan milieu

ESG, een correctere benaming voor duurzaamheid binnen bedrijven, staat voor Environmental, Social and Corporate Governance. “Als productiebedrijf is het vanzelfsprekend dat ons beleid voornamelijk focust op het ecologische. Toch zijn ook de sociale aspecten voor ons heel belangrijk. Heel wat van onze medewerkers werken in landen waar de levensomstandigheden niet altijd vergelijkbaar zijn met die in Europa. Ook daar wil Plastiflex zijn steentje bijdragen door voldoende eten, vaccins, en dergelijke ter beschikking te stellen,” licht Piet toe. 

“Dankzij het Sustainability Transition Programme van BDO zal Plastiflex klaar zijn met zijn rapportage wanneer de wetgeving daarom vraagt. We willen hierbij fungeren als een voorbeeld voor de markt en voor andere bedrijven die hier nog niet van wakker liggen. Aan een duurzame toekomst moet je immers vandaag al timmeren om morgen het verschil te kunnen maken,” sluit Piet Gruwez af.

Klaar om samen een betere toekomst te creëren? 

Ontdek hier hoe BDO de duurzaamheidsvisie van je organisatie helpt vormgeven.